Case Studies

Appleby House, Kingston Bagpuize

appleby_pic1
appleby_pic2
appleby_pic3

This development was implemented to be a sympathetic and in-keeping design, to enhance the existing Appleby House, and the surrounding properties.

The houses comprise a subtle blend of locally matched stone and brickwork, coupled with red small-format shingle type roof tiles, within 3 design frameworks, to provide a unique & bespoke development.

The 4 & 5 bedroom properties vary from 2,000 to 3,000 sq ft, providing a great modern family living space. The project design utilises a contemporary internal finish, including high-spec kitchens and bathrooms.

Dorchester On Thames

dorchester_img1
dorchester_pic2
dorchester_pic3

This site had a long and protracted planning history due to the archaeological siting within a scheduled ancient monument in the High Street of Dorchester on Thames.

The initial site clearance was under taken with an archaeological watching brief and dig, carefully monitored by English Heritage.

The scheme comprised of 5 No houses creating a Mews effect. The foundation design had to overcome a ‘no dig’ level below 420mm so a steel cage raft design was adopted. All under the watchful eye of English Heritage, so ensuring all aspects of planning were adhered to within the scheduled ancient monument.

The houses were of a modern, contemporary design with a traditional brick and tile façade. Energy efficiency was incorporated with the use of air source heat pumps for the heating of the houses, along with an Ecocent unit for domestic hot water which is created from the recovered heat energy from within the house. Windows were tripled glazed with an aluminium clad on a timber casement.

Eblands Place, Wantage

eblands_pic1
eblands_pic2
eblands_pic3

Six brand new, private two and three bedroom homes, plus 4 refurbished period properties form the basis of this carefully designed and well-appointed development.

Each new home is constructed with a concrete ground floor system. As you would expect, the houses are each built to the latest thermal specification with fully insulated ground floors, walls and attic space.

Gas fired underfloor heating to the ground floor (very rarely seen in smaller homes at this price), radiators to the first floor and hot water provided by the condensing Worcester boiler.

Pervious block paved courtyard and private parking. Paved private footpaths and patio areas.

Harwell

harwell_img1
harwell_img2
harwell_img3

The site at Harwell was purchased with basic outline planning in late 2010. The development brief was to create a simple ‘hamlet’ style build, with simple, clean lines, very much in-keeping with the surrounding dwellings. Sympathetic materials were used throughout, ensuring an overall design that was functional, stylish and high quality.

With a programme time of 13 months, including all existing demolition and 3rd party utility connections, the programme was always tight. BPL delivered the scheme right on target, despite some challenging weather conditions.

With the advent of more stringent government and planning guidelines, these high spec houses incorporated the latest energy recovery systems,
CAT5 and HDMI cabling throughout, digital ventilation controls and the latest triple glazing and insulation materials.

Parsonage Close, Wantage

parsonage_pic1
parsonage_pic2
parsonage_img3

This site was acquired with a very basic outline planning approval. The existing site housed a pair of barns which were unused for a number of years.

We decided to adopt a barn style approach for the houses with a brick and timber clad façade with dormer windows and barn hip ends on the roof lines.

We lowered the height of the buildings from that of the outline planning to soften the scheme in line with the neighbouring properties. The houses were designed so the ground and first floor layouts enjoyed the open fields beyond.

The overall project design incorporated the barn style but with a very contemporary finish.

Walnut Tree, Grove

walnut_tree_pic1
walnut_tree_pic2
walnut_tree_pic3

This site was acquired with a planning for 4 houses. The planning was adjusted to deliver larger homes, with larger gardens, and a great frontal aspect. Brick / tile combinations were carefully chosen to blend in with the surrounding dwellings.

The 4 semi-detached homes were each c.1100 sq ft, but delivered a great living space, with ample storage, well-specced kitchen’s and 3 bedrooms, and a large off-street parking area.

Located in the village of Grove, this small development provided a much needed boost to local housing provision, and Bellwood Projects were highly commended on delivering a great resource to the needs of the village.

The Firs, Grove

the_firs_pic_1
the_firs_img2
the_firs_pic2

Our site at The Firs, Grove was acquired with planning consent, but was re-evaluated to deliver a small hamlet-style development with the confined of the village.

The plots were a mix of detached and semi-detached units, in-keeping with the surrounding dwellings, yet providing modern, contemporary and functional living spaces.

A large, off street parking facility was included within the development, providing a very useable area for home-owners. Coupled with the latest technology in roofing, glazing and electrical fittings, the project proved to be a very popular offering.